Ingerid Opstelten, beeldend kunstenaar en docent

Ingerid Opstelten volgde haar opleiding aan de “Hogeschool Holland” in Diemen ( Amsterdam), waar zij zowel in ruimtelijke-  als in tweedimensionale vormgeving is afgestudeerd (1989). Sindsdien is zij werkzaam als kunstenaar en docent Schilderen en beeldhouwen.

Ze heeft aan veel groeps exposities deelgenomen en geexposeerd in binnen en buitenland.

Na haar afstuderen is ze doorgegaan zich in verschillende disciplines van de beeldende kunst te ontwikkelen. In de afgelopen jaren heeft zij een aantal installaties vervaardigd, waarbij het ruimtelijk werk, weliswaar het startpunt is, maar door toevoeging van licht en geluid de omgeving onderdeel wordt van het kunstwerk.

Artistieke en inhoudelijke uitgangspunten:

In haar werk laat zij zich leiden door het uitgangspunt dat wat fysiek zichtbaar is van de mens slechts als drager dient. Het geen de mens beweegt; zijn ‘innerlijk’, laat zich moeilijker vangen.

In deze maatschappij worden we overspoeld door visuele informatie hierdoor zijn we al meer geneigd oppervlakkig te kijken.

Het geen de mens beweegt; zijn ‘innerlijk’, laat zich moeilijker vangen. In deze maatschappij worden we overspoeld door visuele informatie hierdoor zijn we al meer geneigd oppervlakkig te kijken.  Door gebruikmaking van alledaagse materialen, zoals plakband of kippengaas krijgen haar beelden een transparantie waardoor de toeschouwer zich kan afvragen waar hij nu precies naar kijkt.  De illusie van een mens gestold in een houding of beweging.

De afgelopen drie jaar werkt Ingerid Opstelten al meer toe naar interactieve projecten, waarbij het publiek onderdeel vormt van het werk, of zelf bij kan dragen aan de uiteindelijke vorm die het werk aanneemt. In dit soort ‘performances’, werkt ze vaak samen met haar zus karen Opstelten. Als ‘the Artsisters’ treden zij samen op en zoeken ze naar een samengaan van hun kunstdiciplines.

Ander werk:

Daarnaast maakt Ingerid Opstelten de laatste jaren ook lichtobjecten met een meer toegepaste functie. Ze zijn bedoelt voor aan de wand als verlichting, maar ieder product is anders en uniek. De hand en het gebaar waarmee het licht wordt aangeboden is uitgangspunt bij deze objecten.

Cursussen en workshops in omgeving Alkmaar

Ingerid Opstelten geeft in haar atelier te Heerhugowaard en in verschillende cursuscentra de mogelijkheid om een cursus of workshop te volgen in onder andere beeldhouwen en boetseren. Voor meer informatie klikt u hier.